5 viktiga saker att...

... tänka på när man skriver berättelser1. Att ha väl uttänkta karaktärer med i berättelsen. Det ger en mer målande bild och använd karaktärer som passar ihop. T.ex. en rymdhjälte och ett troll ur en gammal saga kanske inte passar bäst ihop. Haha, dåligt exempel. Men det blir genast roligare att läsa om man har välarbetade karaktärer.


2. Skriv med inlevelse och med jämvikt av känslor, tankar och dialoger. Se till att meningen med berättelsen verkligen kommer fram på rätt sätt.

 

3. Stavningen. Haha, det kommer absolut inte från rätt person, men (som jag kom på alldeles nyss) så är en text med jätte mycket stavfel jätte jobbigt att läsa. Jag är helt värdelös på att stava!

Tänk efter på hur orden verkligen stavas, slå upp det så att du vet det till nästa gång. Ett annat tips är att använda stavningskontrollen som finns i de flesta skrivprogrammen.

 

4. Läs! Läs massor! Man lär sig mycket av vad andra har skrivit! Fastna inte i ett gammalt spår oh läs samma bok om och om igen! Det finns så mycket nytt där ute. Om man hittar en bok man verkligen älskar så kan man ju naturligtvis läsa det igen, men haka inte upp dig.

TIPS! Gå in på Dikta.se där kan man läsa andras noveller och även lägga upp sina egna, vad som är bra med det är att en person som inte känner dig kan kommentera ur sin egen synvinkel, för det är lätt att en kompis bara kommenterar ”Bra” för att inte göra dig ledsen. Man måste ta till sig kritik och ta emot beröm.

 

5. Hämta inspiration från verkliga platser. Om du T.ex. ska skriva om någon som sitter på ett café, gå till ett café, ta in dofterna och känslorna som kommer när du sitter där. Skriv ner allt och det kommer genast att bli mer realistiskt och man får ner känslorna bättre på pappersbiten.

 

Lycka till alla små författare♥


Kommentarer
Postat av: uip

Tackar för tipsen...

2009-10-28 @ 14:31:45

What do u think?♥:

Vad heter du?:
kommer du tebax?♥

Din MSN: (Bara Juwlieh kan se den ;)

Din blogg:

Vad tänkte du säga?:

Trackback
RSS 2.0